Macarons je kolač sa pedigreom - Dobro došli u svet tehnike !
Početna » Recepti » Macarons je kolač sa pedigreom

Macarons je kolač sa pedigreom

24.11.2020

Macarons je hrskavi kolač od badema, šećera i belanaca.

Ovi francuski kolačići su stekli veliku popularnost zahvaljujući ukusu i izgledu. Nekako na prvi pogled podsećaju na naše vanilice. Potrebno je dosta strpljena za pravljenje, a nakon toga možete prikazati na njima svu svoju kreativnost. Obojite ih po želji u: nežno roze, plavu, zelenu, belu, žutu, crnu ili koju god boju želite.Spojite ih filom od crne ili bele čokolade. Ako više volite spojite ih kombinacijom voća i čuvenog francuskog ganaš (ganache) krema, a tako će najviše podsećati na originalni kolač kao iz francuskih poslastičarnica.

Prenosimo vam originalni recept poznatog francuskog kuvara Christophe Felder-a. Potrebno je prvo jaja ostaviti najmanje 24 h pre pripreme na sobnoj temperaturi.

Sastojci:

200 gr šećera u prahu, 200 gr mlevenih badema, 200 gr kristal šećera, 50 gr vode, 4 belanca, jestiva boja po izboru.

Potrebno:

2 belanca, prstohvat soli, 100 gr kristal secera, 25 gr vode, 100 gr secera u prahu, 100 gr mlevenih badema, jestiva boja po izboru ( po mogućstvu u prahu).

*U većoj posudi sjediniti šećer u prahu i mlevene bademe. Moraju biti bar 2 puta prosejani ili ih izmiksajte u multipraktiku. Ili koristite bademe koji su već blanširani i sitno mleveni.

*U manjoj šerpi sipajte kristal secer i vodu.

*Belanca razdvojiti. Jedno belance ostaviti sa strane, koje ćete kasnije pomešati sa mlevenim bademima i šećerom. Drugo belance umutiti sa prstohvatom soli u čvrst sneg.

* Sada ušpinujte pripremljeni kristal šećer i vodu, tako što ćete zagrevati dok temperatura ne dostigne 118°C. Skloniti sa šporeta i sipati lagano  u umućeno belance miksajući najvećom brzinom. Ovo je vrlo važno i moraćete to brzo da uradite, jer ako sačekate samo par sekundi, šećer se ohladi i pretvori u „kamen“, a onda je nemoguće izmešati ga sa belancem. Kada ste sjedinili šećer i belance, nastavite da miksate najvećom brzinom nekih 5-6 minuta, odnosno dok ne osetite da se smesa prohladila. Dobićete finu sjajnu belu kremu. Na kraju dodati željenu boju.

*Pomešati belance (ne umućeno) koje ste prethodno ostavili sa strane sa mešavinom šećera u prahu i badema. Dobro izmešati da se sastojci sjedine. *Pomešati belance (ne umućeno) koje ste prethodno ostavili sa strane sa mešavinom šećera u prahu i badema. Dobro izmešati da se sastojci sjedine.

* Napuniti poslastičarsku kesu, koristeci nastavak sa većim okruglim otvorom. Na plehu koji ste prethodno oblozili papirom za pečenje istisnuti krugove prečnika 2,5 cm, praveći razmak izmedju svakog kruga oko 2-3 cm.  Pleh „ispustite“ blago par puta na  radnoj površini  (naravno sa male distance)  da bi se macarons lepo poravnjale. Ostaviti ih 45 min. ili do 1h da se suše na vazduhu. Spremne su za pečenje kada pipnete gornji sloj macarons-a, a on se ne lepi za prste. To je veoma važno, ako zelite da dobijete onaj prstenasti oblik macarons.

* Peku se u prethono zagrejanoj rerni na 160°C 10-12 minuta.

* Izvaditi pleh i ostavite da se ohlade.

Macarons-e mozete spajati filom po izboru. Na primer nutelom, kremom sa belom čokoladom i pavlakom.

Fil je potrebno pripremiti 1 dan ranije

Potrebni su vam: 100ml slatke pavlake (30% m.m.) i 200 gr bele čokolade.

Postupak

Na tihoj vatri zagrejati pavlaku do tačke ključanja. Skloniti sa šporeta i ubaciti sitno izlomljene parčiće čokolade. Promešati da se čokolada otopi i sjedini sa pavlakom. Ostaviti da se ohladi, a onda spajati macarons.

Ova poslastica je najukusnija nakon dan ili dva. Čuvaju se u frižideru u heremtički zatvorenoj kutiji.

Kolačiće možete i zalediti, ali moraju biti ne nafilovani. Čim ih izvadite iz zamrzivača nafilujte ih odmah zaleđene i u frižideru ostavite nekoliko sati u zatvorenoj kutiji.

Istorija…

Makaronsi poreklo vode iz Italije. Odatle su stigli u Francusku u srednjem veku, gde se vremenom ukus dopunjavao i usavršao. Ovo je najpopularniji slatki zalogaj u svetu. Francusku makaronsi se prave onako kako ih je pravio sredinom 19. veka francuski poslastičar Pjer Desfonten. On je otkrio ganaš kremu, pripremljenu od slatke pavlake i čokolade i shvatio da je savršena za spajanje kolačića.

Makaronse možete praviti od različitih namirnica, ukusa, materijala. Prave se od karamela, kikirija, pistaća, jagoda… Mogu biti sa ukusom i mirisom zelenog čaja, đumbira, susama, lavande, nane, kestena, kokosa, bosiljka, ljubičice, latica ruže…Mogu biti jednobojni ili šareni. Kako bi što bolje predstavili svoj kolač sa pedigreom Francuzi du angažovali i modne kreatore kako bi dizajnirali pakovanja.

TehnomediaView all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram